Διαδικασία φρέσκου παγωτού

Fresh_Strawberry_Ice_CreamΔιαδικασία φρέσκου παγωτού

Το φρέσκο παγωτό μπορεί να ακούγεται ως μια εύκολη διαδικασία ρουτίνας, όμως από την συλλογή των α’ υλών, μέχρι την παραγωγή και την κατανάλωση του παγωτού υπάρχουν άπειρα μικρά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να προσφέρουμε ένα τέλειο παγωτό στους μικρούς και τους μεγάλους φαν του προϊόντος.

Κατ’αρχην ως βάση αυτής της παραγωγικής πυραμίδας τοποθετούνται οι α’ ύλες παγωτού.Εκεί βρίσκουμε όλα τα απαραίτητα υλικά για την παραγωγή του παγωτού – πάστες, μίγματα παγωτού,στρατσιατέλες,εξτρά υλικά,κτλ.
Όλα τα υλικά διαλέγονται ώστε να είναι όσο το δυνατόν τέλεια η ποιότητά τους – όσο αυξημένη είναι η ποιότητα των α’ υλών, τόσο το καλύτερο αποτέλεσμα στο τελικό παγωτό.

Κατ’οπιν της συλλογής των α’ υλών και της παραγωγικής διαδικασίας, το μίγμα παγωτού που έχουμε φτιάξει πρέπει να περάσει στην διαδικασία παραγωγής. Αυτή η διαδικασία γίνεται μέσα στην παγωτομηχανή. Οι μηχανές παγωτού είναι μηχανήματα ειδικά για την παρασκευή παγωτού. Χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα την προέλευσή τους και την παραγωγική τους δυνατότητα.
Οι καλύτερες μηχανές για παραγωγή παγωτού είναι οι Ιταλικές μηχανές παγωτού frigomat. Οι συγκεκριμένες παγωτομηχανές έχουνε πολύ γρήγορο κύκλο προϊόντος, φτιάχνουν άμεσα ποιοτικότατο παγωτό και είναι πάρα πολύ αξιόπιστες.
Υπάρχουν και οι οικονομικές λύσεις με Κινέζικες παγωτομηχανές. Και εδώ υπάρχουν καλά μηχανήματα, όμως – έστω και ελαφρά – υστερούνται από τις Ιταλικές παγωτομηχανές παραγωγής παγωτού.
Μετά την διαδικασία παραγωγής, το παγωτό πρέπει να μπεί μαζί με το δοχείο του στο ειδικό ψυγείο-κατάψυξη(shock freezers) για να υποστεί το λεγόμενο σοκ. Εκεί το παγωτό πέφτει από τους -4 βαθμούς στους -20 μέσα σε μια ώρα περίπου – ανάλογα και το μηχάνημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην επιτραπεί η δημιουργία κρυστάλλων και να παραμείνει το παγωτό φρέσκο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.
Μετά το σοκ, το παγωτό τοποθετείτε στην βιτρίνα παγωτού. Οι βιτρίνες παγωτού χωρίζονται σε βιτρίνες βεβιασμένης ψύξης και βιτρίνες στατικής ψύξης. Οι βεβιασμένης ψύξης ψύχουν το προϊόν με αέρα, διατηρώντας το μαλακό και αφράτο για ημέρες. Σε αντίθεση οι βιτρίνες με στατική ψύξη ψύχουν το προϊόν με στοιχεία(σαν τους απλούς καταψύκτες) και το προϊόν σκληραίνει αρκετά μετά από 2-3 ημέρες. Οι βιτρίνες βεβιασμένης ψύξης είναι πολύ ανώτερες ποιοτικά από μια απλή στατική βιτρίνα.

Με τα καλύτερα υλικά και τα καλύτερα μηχανήματα, μπορείτε να προσφέρετε πολύ ποιοτικό παγωτό στους πελάτες σας. Δεν είναι δύσκολη διαδικασία, απαιτεί όμως αφοσίωση και σωστό προγραμματισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *